Camera tehnică – un spațiu practic pentru case și apartamente

By
Camera tehnică - un spațiu practic pentru case și apartamente

Camera tehnică reprezintă un element foarte important pentru o locuință, iar majoritatea proiectelor moderne de casă și apartament includ și o astfel de încăpere. Într-un astfel de spațiu, pot fi montate echipamente tehnologice cruciale pentru confortul și siguranța dintr-o locuință. În camera tehnică pot fi instalate, de pildă, centrala termică sau tabloul electric.

Pentru a putea să găzduiască instalații sanitare, dar și instalații de gaze sau diverse echipamente electrice, camera tehnică trebuie să fie foarte bine amenajată și organizată. Cu priceperea și cunoștințele necesare, atât proprietarii de case, cât și cei care locuiesc la apartamente își pot crea un astfel de spațiu. Este important să se cunoască dimensiunile camerei tehnice pentru centrala pe lemne, precum și alte idei de amenajare a acesteia.

Cuprins

  1. Camera tehnică – roluri și amplasamentul camerei tehnice la casă și apartament
  2. Camera tehnică pentru centrală – dimensiuni, idei de amenajare și măsuri de securitate

1. Camera tehnică – roluri și amplasamentul camerei tehnice la casă și apartament

Cunoscută și sub denumirile de spațiu tehnic sau cameră pentru instalații, camera tehnică reprezintă o încăpere special concepută pentru a găzdui echipamente precum: echipamentele sanitare, echipamentele electrice sau instalațiile de gaze. Printre cele mai cunoscute echipamente care pot fi montate în camera tehnică sunt centralele termice și pompele de căldură. 

Un proiect de cameră tehnică este unul care își propune mereu să creeze un spațiu bine organizat și cât se poate de securizat, care să îndeplinească următoarele roluri:

  • Centralizarea echipamentelor camera pentru instalații este o încăpere în care se pot instala diverse echipamente, deoarece ea oferă un spațiu organizat în mod optim, cu acces facil pentru mentenanță și reparații.
  • Acces facil – prin amplasarea echipamentelor sanitare, termice sau a instalațiilor de gaze într-un spațiu special creat în acest sens, se facilitează accesul specialiștilor pentru eventualele intervenții, fără a fi perturbat spațiul de locuit.
  • Securizarea locuinței – camera tehnică la casă sau apartament este un mediu sigur pentru instalarea echipamentelor care prezintă un grad ridicat de risc, cum ar fi centralele termice pe gaz, centralele termice pe lemne sau diverse țevi și conducte esențiale în cadrul branșamentelor de gaze.
  • Izolare fonică – echipamentele din camera tehnică pot să genereze zgomot, iar amplasarea lor într-un astfel de spațiu contribuie la reducerea drastică a disconfortului în restul locuinței.
  • Estetică – amenajată ținând cont de recomandările referitoare la dimensiuni, camera tehnică a casei sau a apartamentului contribuie și la îmbunătățirea aspectului locuinței. Echipamentele, țevile și cablurile care pot fi montate în spațiul tehnic nu mai ocupă loc în alte camere și nu mai sunt lăsate la vedere.

Camera tehnică – la etaj, subsol sau în exterior?

Dimensiunile camerei tehnice variază în funcție de numărul echipamentelor și instalațiilor care urmează a fi instalate în interiorul său. În general, ea trebuie să aibă minimum 4 metri pătrați, spațiu suficient pentru manevre și intervenții, la nevoie. Tot în general, amplasarea optimă a spațiului tehnic este la parterul caselor, lângă băi și bucătărie, astfel încât să fie facilitate conexiunile la instalații sanitare și de gaze.

1. Camera tehnică - roluri și amplasamentul camerei tehnice la casă și apartament

Imagini de Sergei Wing pe Unsplash.com

Echipamentele care pot fi găzduite de o cameră tehnică sunt centrala termică, boilerul, pompele de căldură, apometrele, filtrele, tabloul electric, diverse instalații de gaze sau contorul de gaze. Atât echipamentele găzduite, cât și dimensiunile minime ale camerei tehnice pot varia, de la caz la caz. La fel și amplasamentul acestui spațiu, care poate fi poziționat în trei zone ale caselor sau apartamentelor.

Cameră tehnică – plan de amenajare la etaj?

În cazul în care spațiul tehnic este amenajat la etaj, avantajul principal este accesul facil pentru intervenții și reparații. De asemenea, în cazul în care în cameră sunt montate echipamente termice, poziționarea sa la etaj garantează o distribuție foarte bună a agentului termic către camerele de la etajul superior. Amplasată la etaj, camera tehnică este mai ușor de integrat și în designul general al locuinței.

Totuși, această variantă vine și cu dezavantaje importante. În primul rând, spațiul este limitat, astfel că există restricții importante privind dimensiunile echipamentelor care pot fi instalate în interior. La etaj, crește și riscul de zgomot și vibrații transmise către spațiile de locuit din casă sau apartament. Pentru a combate dezavantajele referitoare la izolarea termică și fonică sunt necesare măsuri suplimentare de izolare, care pot fi costisitoare.

Camera tehnică la subsol sau demisol?

Principala alternativă la camera tehnică amenajată la etaj este spațiul tehnic amenajat la subsol sau demisol. Ca avantaje, această opțiune vine cu permiterea creării unui spațiu mai generos, în care pot fi instalate inclusiv echipamente voluminoase. Izolarea fonică este naturală, astfel că disconfortul din camerele locuinței este mult mai mic. La subsol, camera tehnică este utilă pentru centrale termice pe combustibili solizi.

Dezavantajele unui astfel de spațiu sunt accesul mai dificil pentru diverse lucrări de mentenanță sau reparații, precum și riscul mare de condens și umiditate. În timp, acestea pot afecta sănătatea echipamentelor. Pentru combaterea acestor probleme, se recomandă măsuri speciale de ventilație, despre care vei afla mai multe detalii în continuarea articolului.

Camera tehnică pentru casă, la exterior?

Proiectele de casă nouă includ, deseori, și amenajarea unei camere tehnice la exterior. Este vorba despre o anexă a casei, care are avantajul de a putea avea dimensiuni mult mai permisive, astfel că în ea poate fi instalat orice echipament. Camera tehnică exterioară elimină complet zgomotul și vibrațiile din interiorul casei și facilitează și un acces ușor, în cazul intervențiilor și reparațiilor. 

Când se alege o construcție de cameră tehnică la exterior, dezavantajul major este reprezentat de costurile suplimentare implicate de ridicarea unei anexe separate. De asemenea, sunt necesare și diverse măsuri de protecție contra intemperiilor, iar aspectul estetic al casei poate fi afectat. În exterior este, însă, locul cel mai potrivit pentru o cameră tehnică pentru centrala pe lemne sau pentru pompa de căldură.

Cum alegi unde poziționezi camera tehnică?

Pentru a alege locul în care să fie amplasată camera tehnică, este necesar să ții cont de mai mulți factori. În primul rând, tipul de echipamente este foarte relevant. Dimensiunea acestora și complexitatea lor influențează puternic spațiul minim de care este nevoie pentru amenajarea camerei tehnice. 

Un alt factor de luat în calcul este accesibilitatea spațiului tehnic. În acest sens, accesul trebuie să fie facil, atunci când sunt necesare intervenții și reparații care să asigure buna funcționare a instalațiilor. În plus, camera tehnică trebuie să fie amplasată într-un loc care să fie bine izolat fonic și termic sau care să poată fi completat cu metode de izolare, astfel încât disconfortul să fie redus, iar echipamentele protejate.

Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont de eventualele reglementări și normative cu privire la instalarea echipamentelor. Camera tehnică trebuie să creeze contextul necesar pentru ca toate aceste obligații să fie respectate. Alegerea locației optime este o decizie importantă și trebuie luată în considerare încă din faza de proiectare a locuinței.

1. Camera tehnică - roluri și amplasamentul camerei tehnice la casă și apartament (1)

Imagine de Sigmund pe Unsplash.com

Fiecare opțiune vine cu avantaje și dezavantaje, iar alegerea finală este influențată de factorii specifici fiecărei situații. În cele ce urmează, poți afla mai multe despre recomandările de dimensiuni ale camerei tehnice pentru centrală și pompă de căldură, dar și idei de organizare a camerei tehnice și măsuri de securitate esențiale.

2. Camera tehnică pentru centrală – dimensiuni, idei de amenajare și măsuri de securitate

Atunci când se amenajează un spațiu tehnic pentru echipamente, dimensiunea este factorul primordial de luat în calcul. Dimensionarea corectă a camerei tehnice este esențială pentru a asigura o funcționare bună a echipamentelor, dar și pentru garantarea accesului facil pentru lucrările de mentenanță. În plus, dimensiunile corecte sunt importante și pentru respectarea normelor de siguranță.

Camera tehnică – dimensiuni pentru centrala termică

Un proiect de casă cu cameră tehnică pentru centrală pe lemne tratează cu importanță maximă dimensiunile acestui spațiu. Conform reglementărilor ANRE, suprafața minimă a camerei tehnice pentru centrala termică pe gaz trebuie să fie de 4 metri pătrați (2 pe 2) și să aibă un volum de cel puțin 18 metri cubi. 

Înălțimea minimă a camerei tehnice trebuie să fie de 2,2 metri. De asemenea, se impune și lăsarea unui spațiu liber de cel puțin un metru, în jurul centralei, pentru ca intervențiile și reparațiile să fie posibile în mod accesibil. Tipul centralei termice influențează, însă, aceste dimensiuni.

2. Camera tehnică. Camera tehnică centrală - dimensiuni, idei de amenajare și măsuri de securitate(1)

Imagine de Denny Müller pe Unsplash.com

De exemplu, proiectele de case cu cameră tehnică pentru centrala pe combustibil solid, cum este lemnul, implică dimensiuni mai generoase. Asta deoarece centralele pe lemne sunt mai voluminoase. Dimensiunile pot crește dacă în cameră se vor monta și alte echipamente. De asemenea, trebuie să se țină cont de necesitățile de ventilație și eventualele materiale izolatoare care ar putea fi montate și care ocupă spațiu.

Amenajare cameră tehnică pentru pompă de căldură – dimensiuni recomandate

În cazul pompelor de căldură, dimensiunea camerei tehnice depinde de modelul pompei, însă este recomandată o suprafață minimă de 6 metri pătrați. În ceea ce privește înălțimea minimă recomandată, aceasta este de 2,5 metri, spațiu care ar trebui să fie suficient pentru instalarea și mentenanța pompei. 

Spațiul liber necesar în cazul unei camere tehnice pentru pompa de căldură ar trebui să fie de cel puțin 1,5 metri în jurul echipamentului. Cu ajutorul acestui spațiu, se facilitează accesul, dar și circulația aerului. La fel ca în cazul centralelor termice, și camera tehnică pentru pompa de căldură trebuie să fie ajustată din punct de vedere al dimensiunilor la alte echipamente care ar putea fi amplasate în interiorul său.

Camera tehnică pentru casă și apartament – organizare și mobilare

Camera tehnică pentru apartament, dar și cea pentru casă, trebuie să fie dimensionate corect, dar și organizate și mobilate eficient. Amenajarea corectă a camerei tehnice asigură funcționarea optimă a echipamentelor, siguranța lor și a locuinței, precum și păstrarea în mod ordonat a aspectului general al casei sau apartamentului.

Mobilier pentru camera tehnică

Rafturile metalice sunt ideale pentru camerele tehnice în care este necesară depozitarea de unelte, scule sau accesorii.

Dulapurile metalice oferă un spațiu bun de depozitare, închis, în care pot fi amplasate materialele sensibile la praf sau umiditate.

Panourile perforate se pot utiliza pentru agățarea diverselor unelte și accesorii, economisind spațiu pe rafturi.

Cutiile de depozitare din plastic sau metal pot fi folosite pentru a organiza și stoca obiecte de dimensiuni mici.

Etichetele pot fi un accesoriu excelent pentru organizarea obiectelor de pe rafturi, dulapuri și din cutiile de depozitare.

Pereții, iluminatul și ventilația

Pardoseala camerei tehnice trebuie să fie rezistentă la umiditate și să se curețe ușor. Se recomandă utilizarea gresiei sau a linoleumului. Pereții pot fi vopsiți cu lavabilă sau placați cu faianță, pentru o igienă mai bună și rezistență. 

Iluminatul camerei tehnice trebuie să fie adecvat, astfel încât să faciliteze vizibilitatea în timpul intervențiilor. Și ventilația este importantă, pentru a preveni acumulările de umiditate și condens.

2. Camera tehnică. Camera tehnică centrală - dimensiuni, idei de amenajare și măsuri de securitate

Imagine de Sebastian Morelli-Peyton pe Unsplash.com

Securizarea camerei tehnice la casă și la apartament

Securizarea camerei tehnice este foarte importantă, deoarece astfel pot fi prevenite mai multe pericole. Este vorba despre:

  • Accidente – echipamentele din camera tehnică pot să prezinte riscuri de incendiu, pierderi de gaze sau electrocutare.
  • Furturi – unele echipamente pot fi foarte valoroase, ceea ce ar putea să atragă hoții.
  • Deteriorările echipamentelor – accesul neautorizat sau neglijența pot provoca deteriorarea echipamentelor.

Accesul trebuie să fie asigurat prin intermediul unor structuri sigure. Ușa camerei tehnice este recomandat să fie din material metalic, cu încuietoare multipunct. Cheile nu trebuie lăsate la îndemâna persoanelor neautorizate și, mai ales, a copiilor. Se recomandă și instalarea de sisteme de detecție, alarmare și avertizare, astfel încât tentativele de acces neautorizat să fie imediat identificate.

Echipamentele trebuie să fie instalate și utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. Acestea trebuie să fie verificate în mod periodic, pentru a putea fi identificate eventualele defecțiuni. Mentenanța regulată este esențială și trebuie desfășurată de către personal calificat.

Prevenirea incendiilor se poate face prin intermediul materialelor rezistente la foc. Acestea pot fi folosite la amenajarea camerei tehnice, precum și la instalarea materialelor de izolare termică și fonică. În camera tehnică poate fi instalat și un extinctor de incendiu adecvat tipului de echipamente instalate în spațiu. De asemenea, poți achiziționa și instala și  instalații de limitare și stingere incendii.

Prevenirea intoxicării cu gaze se face în mod facil cu un detector de gaze, capabil să identifice imediat orice scurgere de gaze naturale. Alege sisteme de avertizare și detecție a gazului moderne și performante, pentru ca siguranța locuinței și echipamentelor să fie la nivel optim. Totodată, respectă regulile de ventilație a camerei tehnice, pentru prevenirea acumulărilor de gaze și asigură efectuarea verificărilor periodice ale instalațiilor de către personal calificat.

În concluzie, camera tehnică este un spațiu foarte important pentru orice gospodărie, iar amenajarea sa trebuie să se facă în conformitate cu natura echipamentelor pe care le găzduiește, dar și cu specificul casei sau apartamentului în care se află. Alege soluțiile de securizare disponibile pe MasterGaz.ro și amenajează o cameră tehnică practică și sigură!

ARTICOLE SIMILARE

Aplică acum Branșament Gaze preț pt anul în curs 2023

Aplică acum Branșament Gaze și află prețul lucrărilor pentru anul 2023, dacă nu aveți alimentare cu gaz și doriți să vă conectați casa la rețea, puteți aplica online pentru o nouă conexiune, firma Master Gaz execută branșamente și instalații gaze.Lucrăm în domeniu începând cu anul 2008 și executăm branșamente și instalații gaze de la A la Z, începând cu săparea șanțului până la aducerea terenului la stadiul...