Racordarea la gaze este foarte importantă pentru toți românii, deoarece asigură legătura fizică dintre rețeaua de distribuție a gazelor și clădirile în care locuiesc sau în care își desfășoară activitatea zilnică, aducându-le numeroase beneficii. Cu efecte negative reduse asupra calității aerului și a emisiilor de gaze cu efect de seră comparativ cu cărbunele și petrolul, gazele naturale sunt considerate astăzi ca fiind o sursă de energie populară și viabilă.
Deși poate părea simplă la prima vedere, executarea unui branșament de gaze, adevărul este altul. De fapt, această procedura implică foarte multe lucruri, precum parcurgerea unor etape complexe, expertiză tehnică, riscuri și măsuri de precauție necesare, respectarea reglementărilor legale în vigoare.
În articolul de mai jos, se vor descoperi informații importante despre racordarea la gaze, ce înseamnă branșamentul, care este rolul și utilitatea lui și ce tipuri de branșament de gaze există. De asemenea, se vor afla care sunt pașii de efectuat pentru realizarea branșamentului la gaze și unele sfaturi și recomandări cu privire la această procedură.
Cuprins:
1. Racordarea la gaze – informații generale
1.1. Ce este și când se face branșamentul la gaze
1.2. Care este rolul și utilitatea unui branșament de gaze
1.3. Tipuri de branșament la gaze
2. Pași de efectuat pentru racordarea la gaze
2.1. Planificarea realizării branșamentului de gaze, la casă și la bloc
2.2. Procedura propriu-zisă de realizare a branșării la gaze
3. Sfaturi și recomandări cu privire la procedura de racordare la gaze
1. Racordarea la gaze – informații generale
Sursă foto: Shutterstock
Racordarea la gaze este esențială în momentul în care se construiește o casă, un bloc sau orice altă clădire comercială sau industrială, deoarece aduce cu sine numeroase avantaje. Pentru a reuși un astfel de proiect, însă, este vital să se respecte legislația în vigoare, să se cunoască etapele racordării la rețeaua de gaze, dar și multe alte detalii.
1.1. Ce este și când se face branșamentul la gaze
Pentru început, este util să se cunoască o scurtă definiție a expresiei ”branșament de gaze”. Astfel, procedura poate fi definită ca fiind conexiunea între rețeaua de distribuție a gazelor naturale și clădire, prin care se livrează gazul natural utilizatorului final pentru diferite scopuri. Practic, se instalează o conductă de gaz, cu ajutorul căreia se poate face legătură foarte ușor între rețeaua principală și clădirea utilizatorului. În general, conducta este una special realizată pentru a face față tuturor cerințelor legale în materie de siguranță și de funcționalitate.
Procedura de execuție a branșamentului de gaze se poate face atunci când se construiește o locuință sau o clădire nouă ce necesită acces la gaze naturale. De asemenea, mai poate fi efectuată la modernizarea și extinderea rețelei de distribuție sau atunci când utilizatorii vor să schimbe sursa de energie și se conectează la această rețea pentru prima dată.
1.2. Care este rolul și utilitatea unui branșament de gaze
Branșamentul asigură accesul la gazele naturale ce vor fi utilizate în diferite scopuri: încălzire, gătit, producere de apă caldă, generarea de electricitate, în procese industriale sau pentru combustibil în transporturi diverse. Utilizarea gazelor naturale este mult mai ieftină, acest lucru fiind observabil în facturile lunare de la utilități și poate fi considerată mai ecologică comparativ cu cărbunele și petrolul. De asemenea, specialiștii sunt de părere că gazele naturale rămân o sursă de energie fiabilă și eficientă, oferind un nivel înalt de confort termic.
1.3. Tipuri de branșament la gaze
În funcție de modalitatea în care se face conectarea la rețeaua principală și de realizare a distribuției gazului către utilizatori, se pot identifica două tipuri de branșamente. În primul rând, este vorba despre branșamentul individual. Această procedură se realizează între rețeaua de gaze naturale și o singură clădire sau locuință. Pentru a realiza branșamentul individual se vor urmări etapele de mai jos:
- se evaluează locația (în acest moment se face identificarea punctului potrivit pentru conectarea viitoare la rețeaua de gaze naturale);
- se obține autorizația (pot fi necesare mai multe documente pentru a obține avizul, acestea trebuind a fi înaintate autorităților locale și companiei de distribuție a gazelor);
- se face traseul conductei (practic, se identifică locul și se realizează săpăturile necesare pentru a putea introduce conductele);
- se instalează conducta;
- se testează și se verifică (este posibil să apară unele scurgeri de gaz dacă lucrările nu au fost executate în mod corect, așa că este extrem de utilă parcurgerea acestei etape);
- se folosește conducta de gaze.
Printre beneficiile branșamentului individual la rețeaua de gaze pot fi menționate: controlul asupra consumului de gaz și asupra costurile asociate, flexibilitatea, fiabilitatea și siguranța.
În al doilea rând, este vorba despre branșamentul colectiv. Practic, este vorba despre conectarea la rețea a mai multor locuințe sau clădiri, și nu despre conexiuni individuale pentru fiecare proprietate în parte. Acest tip de branșament de gaze este util într-o zonă cu densitate mare de clădiri, deoarece reduce foarte mult costurile asociate și eficientizează procesul de distribuire a gazului natural.
În afară de aceste tipuri de branșament la gazele naturale, mai există și alte tipuri sau variante ale celor două deja menționate mai sus. Indiferent ce tip va fi realizat este important să se proiecteze și să se instaleze conform reglementărilor legale, după obținerea aprobărilor necesare și să fie obligatoriu în conformitate cu standardele tehnice.
2. Pași de efectuat pentru racordarea la gaze
Racordarea la gaze este un proces complex, care presupune parcurgerea unor pași exacți, astfel încât rezultatele să fie cele scontate. Pentru a trece propriu-zis la efectuarea branșamentului de gaze se impune o planificare amănunțită a procedeului, indiferent dacă este făcut pentru o casă, un bloc sau pentru o altă clădire comercială sau industrială.
2.1. Planificarea realizării branșamentului de gaze, la casă și la bloc
Planificarea racordării la gaze pentru o casă se face în felul următor:
- se evaluează locația pentru a observa unde anume să se facă branșarea, luându-se în considerare accesul și distanța față de rețea;
- se obțin autorizațiile necesare;
- se proiectează traseul conductei de gaz;
- se programează realizarea racordării propriu-zise.
Planificarea racordării la gaze pentru un bloc trebuie să aibă în vedere parcurgerea următoarelor etape:
- identificarea nevoilor colective;
- obținerea aprobărilor (în acest sens este nevoie de o colaborare strânsă cu administrația blocului);
- se proiectează sistemul de distribuire internă;
- se asigură accesul la punctele de conectare și securitatea pentru a reduce riscurile.
Pentru a demara lucrările, va fi nevoie de obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților abilitate. În funcție de regiune sau de cerințele locale pot exista diferențe, deci este recomandat, înainte de a porni la drum, să se cerceteze cu atenție procedura și să se identifice cu exactitate aprobările și avizele necesare:
- autorizația de construcție;
- acordul de racordare la rețea emis de compania de distribuire a gazelor naturale;
- planurile și specificațiile tehnice ale proiectului;
- certificatul de competență profesională din partea echipei care va executa lucrările;
- asigurare de răspundere civilă (dacă este cazul).
Pentru început, va fi nevoie de completarea unei cereri de racordare. Aceasta va fi însoțită de documente care atestă dreptul de proprietate, copia actului de identitate al proprietarului, dovada achitării taxei de analiză. Dacă este vorba despre o asociație de proprietari, atunci cererea va fi însoțită de copia actului de constituire a societății, copia certificatului de înregistrare fiscală, schița imobilului sau descrierea blocului în detaliu. Pentru a ușura procesul de obținere a documentației necesare pentru racordarea la gaze, se poate apela la firme care pun la dispoziție servicii de consultanță pentru obținerea de avize necesare și autorizații, cu ajutorul cărora se vor înlătura orice piedici.
În procesul de branșare la rețeaua de gaze, este obligatoriu să se folosească o echipă profesionistă, deoarece are experiență și cunoștințe specializate în domeniul instalării și poate proiecta și planifica precis toată procedura. Un alt motiv pentru care este indicat să se apeleze la serviciile unei echipe de profesioniști este faptul că aceștia vor respecta reglementările și normele aflate în vigoare, identificând și gestionând toate riscurile posibile (de exemplu, scurgerile de gaze). Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că profesioniștii în domeniu vor finaliza lucrările într-un timp mult mai scurt și cu mai puține resurse, micșorând costurile și disconfortul.
2.2. Procedura propriu-zisă de realizare a branșării la gaze
După ce toate aceste etape au fost parcurse, se poate trece efectiv la realizarea branșării clădirii la rețeaua de gaze naturale. Pentru început, se marchează traseul conductei și se vor realiza săpăturile necesare. Săpăturile pentru introducerea conductelor de gaze în pământ se fac de muncitori cu ajutorul utilajelor speciale (de exemplu, cu un excavator). După ce au fost realizate șanturile, se introduc conductele de gaz, obligatoriu amplasate în mod corect și în siguranță. Dacă este vorba despre conducte metalice, atunci vor trebui sudate în vederea realizării unei conexiuni sigure și solide.
Capătul acestei conducte se atașează la rețeaua principală. Urmează testarea racordului pentru a observa eventuale probleme legate de integritatea și funcționalitatea conductei. În cazul în care apar scurgeri sau alte situații, trebuie să se ia măsurile de siguranță necesare pentru a nu avea loc explozii sau alte evenimente nedorite. La final se sigilează conducta și se etichetează conform reglementărilor în vigoare. De menționat este faptul că nimeni nu are voie să facă lucrări în regie proprie la conducta de gaze naturale, fiind obligatorie prezența unui specialist în domeniu.
3. Sfaturi și recomandări cu privire la procedura de racordare la gaze
Pentru a realiza o procedură corectă și sigură de racordare a unei clădiri la rețeaua de gaze naturale, indiferent dacă este vorba despre o casă, un bloc de apartamente sau o clădire comercială sau industrială, se impune urmarea sfaturilor și recomandărilor specialiștilor. Aceștia pot oferi sfaturi personalizate la nevoie despre branșamente, instalații de gaze sau despre sistemele de avertizare și de detecție a gazului, dar și despre legislația privind racordarea la rețea.
- Racordarea la rețeaua de gaze a unei locuințe este suportată din punct de vedere financiar de către operatorul rețelei de distribuție, atunci când distanța nu este mai mare de 2500 de metri. Dacă distanța este mai mare, atunci costurile vor fi suportate de consumatorul final și rambursate de operatorul rețelei de distribuție. Această gratuitate este stabilită de lege;
- Pentru a se racorda la rețeaua de gaze viitorul consumator se va adresa operatorului rețelei de distribuție din zona în care are locuința sau clădirea ce trebuie branșată și se parcurg câțiva pași în vederea încheierii contractului: se obține avizul tehnic de racordare, se depun documentele, se plătește taxa de elaborare a avizului tehnic de racordare, se încheie contractul de racordare, se proiectează și se execută instalația, se face recepția instalației, se încheie contractul de furnizare a gazelor naturale;
- Pentru a depune cererea de racordare va fi nevoie de următoarele documente: act de identitate (pentru persoanele fizice) sau documente de identificare a societății (pentru persoanele juridice), documente care atestă dreptul de folosire a spațiului, acceptul proprietarului, contract de mandat (doar dacă este cazul), plus alte documente (în funcție de situație);
- Persoanele care au cumpărat un apartament într-un complex rezidențial nu vor plăti costurile racordării la rețeaua de gaze naturale. Branșamentul se va face și va fi suportat de către dezvoltatorii ansamblurilor rezidențiale;
- După realizarea branșamentului la conducta de gaze naturale se impune realizarea periodică a unor verificări în vederea întreținerii și reparării eventualelor probleme. O idee excelentă este instalarea unui sistem de detectare a gazelor în locuință sau în clădirea respectivă, deoarece acesta emite avertismente sonore sau vizuale în timp util, astfel încât să împiedice apariția unor evenimente majore. Dacă sunt observate unele scurgeri, este imperios necesar să se oprească alimentarea cu gaz și să fie chemat imediat un specialist în domeniu în vederea remedierii situației.
În concluzie, racordarea la gaze poate fi considerată a fi un proces complex și dificil de pus în practică, dar care, cu ajutorul unei echipe de profesioniști, poate fi realizată în mod corect și foarte rapid. Planificarea riguroasă, obținerea autorizațiilor necesare, parcurgerea etapelor de branșare specifice și efectuarea lucrărilor în conformitate cu reglementările și normele în vigoare vor garanta realizarea unui branșament corespunzător.